Rannekanavan ahtauma
Canalis Carpi syndrooma

Rannekanavan ahtauma on hoidettavissa manuaalisesti ilman leikkausta.

Syyn poistaminen:

Tarkka yksityiskohtainen hieronta kyynärvarren ja kämmenalueen lihaksiin ja sidekudoksiin. Hieronnan jälkeen ranteen luiden mobilisaatiohoito ja lihas- ja sidekudosvenyttely ja sen opettaminen.

Oireet

- sähköiskumaisia kipuja ranteessa ja sormissa
- tavarat putoilevat vahingossa kädestä (käden hienomotoriikka häiriintynyt)
- osalla särkyä kädessä olkapäähän asti
- käsien puutumista öisin (puutuminen häviää kun herää ja ranne ojennetaan)
- ranteen sisäpinnan koputtaminen antaa joskus sähköiskumaisia tuntemuksia
- I-III sormien puutumista ja pistelyä

Syy

-rannekanavassa kulkeva hermo nervus medianus joutuu eri syistä puristustilaan.
- puristustilaan on useita syitä mm. ammatit, jotka erityisesti rasittavat käsiä. (sähköasentajat, hierojat kampaajat, rakennusmiehet…) Jännetuppien paksuuntuminen toistuvan rasituksen seurauksena ahtauttaa hermon liikkumatilaa.
- raskauden loppujakso (kudosturvotus, joka paranee itsestään synnytyksen jälkeen)
- trauman jälkitila
- ranteen pikkuluiden huono liikkuvuus
- ranteen sidekudosten jäykkyys
- reuma, diabetes, kilpirauhassairaudet

Kertomus rannekanavan ahtauman hoidosta:

Vastaaotollemme tuli lääkärin lähettämänä (nimi muutettu) Raija 30-vuotias kampaaja Canalis Carpi ongelman vuoksi. Hänellä kädet puutuivat työssä ja jo muutaman kilometrin moottoripyörällä ajon jälkeen. Raijaa hoidettiin reilut 5 kertaa lihaskalvo ja friktionhieronnalla sekä venytettiin manuaalisestikäsin ranteen poikittaissidekudoksia. Tämän lisäksi Raijalta käsiteltiin mobilisaatiotekniikalla ranteen pikku luut. Raijalle opetettiin myös omatoiminen venytysharjoittelu, joka tehtiin päivittäin. Näiden em. hoitokertojen jälkeen Raija kävi moottoripyörällä Euroopan reissun ongelmitta.

Canalis Carpi ongelmia ei läheskään aina tarvitse leikata, vaan siihenkin on manuaalinen hoitokeino olemassa. Ja varsin tehokaskin.

HUOMAA!

Tutkimuksissa Seradge ym. havaitsivat keskiherrmon liu`ustus harjoitteiden vähentävän rannekanavan painetta jo minuutin kuluttua.

Tutkijat suosittelivatkin harjotteiden suorittamista useita kertoja päivässä hermon verenkierron ja aineenvaihdunnan parantamiseksi.

Ranne on elastinen rakenne , jonka tilavuuteen voidaan vaikuttaa sekä potilaan omatoimisilla harjoitteilla sekä mobilisaatiohoidoilla.

Lähde:Venytystekniikat, fysiatrian erikoislääkäri ja lääkinnällisen kuntoutuksen dosentti Jari Ylinen.

Jouni on käynyt Fysiatri Ylisen alan erikoiskoulutuksen.