KÄSISÄRKY , PUUTUMINEN, KÄSIEN KÖMPELYYS

Rannekanavan ahtauma on yksi yleisimmistä sormien puutumisten, kömpelyyden ja jomotusten aiheuttaja.
Ahtauma saattaa särkeä koko kättä olkapäähän saakka...

Tässä alapuolella varsin pitkälista käsisäryistä ja niiden aiheuttajista, jotka suurin osa on todettavissa oikein tehdyillä testeillä, ilman erillistä kuvantamista. Sekä hoidettavissa manuaalisesti käsin ja apuvälineillä.

1. Varsin yleinen olkavarren ulkokiertäjä lihaksen aiheuttama kipu ja puutuminen tuntuu olkapäässä, hauiksen ja kyynärvarren ulkosivulla. Pikkurillin ja kämmenen ulkopuolen puutuminen on myös yleistä. Nämä oireet saadaan hieronnalla ja ohjeistuksella kuriin.
Katso kuvaa alapuolella.
Olkavarren ulkokiertäjä = infraspinatus lihas kuvassa lavantakana, jossa vihreä piste keskellä lihasta.

Kuvassa yläpuolella olkapään kipupisteitä, jotka säteilevät ympäröivään lihaksistoon ja käteen...

Kuvassa yläpuolella näkyy hienosti käteen tuleva hermopunos. Sen päältä kulkee muunmuassa rintalihaksetym jotka kuvassa katkaistu päältä pois.

Kaulalla scalenuslihakset saattavat puristaa punoksen rangasta tulevia hermohaaroja ja aiheuttaa ylikireinä ongelmia (TOS-Syndrooma), unohtamatta triggerheijasteita, jotka tulevat lihaksista-ei puristustilasta. Hoidettavissa osaavalla käsittelyllä. Katso alla seuraava osa...


2. Osa käsien puutumisista ja säryistä tulee kaulalla olevista scalenus lihaksien triggereistä ja kovettumista.Tai scalenus lihasten aiheuttamasta paineesta käteen tulevaan hermopunokseen. (TOS-syndrooma)
Nämä oireet saadaan hieronnalla ja ohjeistuksella kuriin.
Testiliike tos-synroomalle: käännä Niska 45 asteen kiertoon kivuttoman käden puolelle ja tee pitkäkestoinen sivutaivutus korva kohti olkapäätä. Pidä samalla vastakkaisella kädellä tuolin istuinosasta kiinni.
Jos kipeän käden puolella tuntuu kipua, puuttumista tai vedon tunnetta, niin asiaa on syytä tutkia tarkemmin. Oireet viittaa tos-synroomaan.
Tyypillinen scalenus lihasten triggereiden aiheuttama kipu ja puutuminen tuntuu olkapää sivulla ja takaosassa. Olkavarren ja kyynärvarren takapuolella aina etusormeen ja peukaloon asti.


Kuvassa yllä pienirintalihas, jonka alta hermopunos käteen kulkee...kuvassa ei ole punosta kuvattuna..se löytyy yläpuolen kuvasta..

3. Rintalihaksien kireys voi myös aiheuttaa käsien särkyä puutumista.
Tämä on helppo testata, kun käy selin makuulle ja nostaa käden viistoon ylös pään viereen.
Jos tämä aiheuttaa käden puutumisen, niin on syytä hakeutua hierojalle.
Pelkkä venyttely ei tähän auta, varsinkin jos sinulla on yliliikkuva olkapää. Silloin venyttely aiheuttaa vaan lisää ongelmia! Tämä testiliike ei toimi jos testattavalla on yliliikkuvuutta, koska jo olkapää antaa liiaksi periksi ja venytys ei kohdistu kunnolla rintalihakseen. Vaatii osaavan testaajan apua.

4. Välilevynpullistuman = diskusprolapsin aiheuttama käsisärky tuntuu yleensä erittäin voimakkaana kipuna ja potilaan on vaikea olla missään asennossa missä kipua ei tuntuisi. Kipu tuntuu kuin hermo olisi tiukalla käden sisässä. Pään sivutauvutus aiheuttaa lisääntyvää kipua, samoin yskiminen ja aivastaminen. Kevyt kompressio päälakeen samoin. Näissä oireissa on mentävä lääkäriin!

5. Degeneraatio eli vanhenemismuutokset aiheuttavat osan käsiin tulevista säryistä ja puutumisista. Välilevyn madaltumat ja luuston muutokset aiheuttavat kompressiota käsiin tuleviin hermoihin. Nämä oireet saadaan yleensä aika hyvin kuriin hieronnalla ja käsin manuaalisesti tehtävällä niskan alaosan venytyshoidolla.

Koneellisia ja itse apuvälineillä tehtyjä tractiohoitoja kannattaa välttää. Venytys on saatava kohdistettua oikealle alueelle, ei koko niskan alueelle.

Väärin, itse tehtynä, saattaa tulla vain lisäongelmia ja yliliikkuvuutta alueelle, jonne se ei ole hyväksi.


6. Yliliikkuva sidekudoksisto ja kontrolloimaton ryhti aiheuttavat hyvin monelle käsiin tulevia särkyjä ja puutumisia.
Yleisimpiä puutumiset ovat nukuttaessa selin makuulla, jolloin pikkurillit puutuvat. Tässä tapauksessa kun vaihtaa asentoa niin puutuminen häviää nopeasti.Samoin esim tietokoneella istuttaessa, jos päästää ryhdin valahtamaan sidekudosten varaan. Silloin selkä pyöristyy ja niskan notko lisääntyy ja hermojuuret joutuvat ahtaalle niskan alaosassa.
Yliliikkuvan sidekudoksiston omaava pärjää hyvin kun kontrolloi asentojaan, pitää huolta lihaskunnostaan ja käy säännöllisesti hierojalla. Tämä siksi, että yliliikkuvat aiheuttavat itselleen vain lisää ongelmia yrittäessään venytellä. Venyttely yritykset eivät yleensä tunnu venyttelijästä siellä missä pitäisi, koska nivelalueet antavat liikaa periksi ja nivelalueitten yliliikkuvuus vain pahenee.


7. Rannekanavan ahtauma.- sähköiskumaisia kipuja ranteessa ja sormissa- tavarat putoilevat vahingossa kädestä (käden hienomotoriikka häiriintynyt)- osalla särkyä kädessä olkapäähän asti- käsien puutumista öisin (puutuminen häviää kun herää ja ranne ojennetaan)- ranteen sisäpinnan koputtaminen antaa joskus sähköiskumaisia tuntemuksia- I-III sormien puutumista ja pistelyä.

Rannekanavan ahtaumassa tarkka yksityiskohtainen erikoishieronta kyynärvarren ja kämmenalueen lihaksiin ja sidekudoksiin.
Hieronnan jälkeinen mobilisaatiohoito ja lihas- ja sidekudosvenyttely ja sen opettaminen. Manuaalinen käsittely poistaa ongelman suurimmalta osalta.


8. Tässä yhteydessä ei ole käsitelty muita käsisäryn aiheuttajia. Ainoastaan tyypillisimpiä niistä, jotka tuntuvat yleensä koko käsivarren matkalla.
Tenniskyynärpää, golfkyynärpää, yksittäiset jännetulehdukset ovat paikallisempia....hoidamme niitäkin.

Soita ja tilaa aika puh 040 8720112