JALKASÄRKY


LONKANKOUKISTAJALIHAKSISTON OSA, JOTA PYSTYTÄÄN MANUAALISESTI KÄSITTELEMÄÄN

Kuvassa lonkan koukistajalihaksistoa, jota pystytään hoikilla potilailla hienosti tarvittaessa käsittelemään. Lihaskovettumat koukistajassa aiheuttavat reiden etupinnalle ja nivuseen heijastavia kipuja.

JALKASÄRKY ÖISIN, JALKASÄRKY LEVOSSA, JALKOJEN PUUTUMINEN

Oireet

- tylppä jomottava särky pakarassa, reiden tai säären ulkosivulla
- kipu pakarassa tai jalan ulkosivulla aina reidestä jalkaterään saakka
- istumasta ylösnousu usein hankalaa.
- kipu tuntuu tylppänä jomottavana levossa
- lonkan yliojennus vaikeaa
- Häiritsee yöunia, vaatii erityisiä nukkuma-asentoja
- vatsamakuulla ei pysty kunnolla kohottamaan jalkaa suorana ylös-alaselän sivulle, eteen ja taakse taivutukset eivät aiheuta kipua jalkaan.

- Huom. jos kipujen taustalla on lonkkanivelen kuluma, niin lonkan sisä- ja ulkokierto hyvin kivuliaita. Tällöin kivut ovat aina nivustaipeen puolella, ei pakarassa tai lonkan ulkosivulla.
Kuluma aiheuttaa myös etureiteen säteileviä kipuja.

Jos syynä on välilevyn pullistuma eli diskus prolapsi, niin jalassa tuntuu kansanomaisesti
ilmaistuna kuin sen sisällä olisi ”vaijeri tiukalla”
ja yskiminen ja aivastaminen yleensä sattuu.
Jalan selin makuulla suorana ylös nostaminen on potilaalle kivuliasta.

Triggerkipu potilaalla jalan suorana ylös nosto, yskiminen ja
aivastaminen eivät yleensä aiheuta kipua.

Tarvittava hoito
Syvälihashieronta on keskeinen hoitomuoto. Hoitoa tukevat trigger- ja
lihaskalvohieronta sekä nivelkapselin ja lihaksien venytyshoito.

45 min hoito 1 viikon välein, hoitokertoja 3-8. Hoidon vaikutus näkyy jo ensimmäisten hoitokertojen jälkeen.

1. Pienen pakaralihaksen aiheuttama tylppä jomottava särky tuntuu pakarassa ja jalan ulkosivulla useimmin levossa öisin. (alla kuvassa) Voi tuntua lepotilassa päivälläkin.

Hoidettavissa kohtuu helposti pois tehokkaalla friktionhieronnalla ja hoitajan avustuksella tehtävällä venytyksellä. Tätä lihasta on itse todella vaikea saada kunnolla venytetyksi.

Kuvassa pienen pakaralihaksen kovettumien aiheuttama kipualue punaisella. Särkee yleensä levossa öisin.

Kuvassa piriformis lihaksen alta tuleva hermopunos voi joutua lihasjännityksen alla paineeseen ja se saadaan vapautettua pehmyhkudoskäsittelyllä ja venytyksin.Kuvasta puuttuu päältä isopakaralihas, joka on alueen isoin ja pinnallisin lihas

2. Piriformislihaksen aiheuttama tylppä jomottava särky tuntuu pakarassa, takareidessa, pohkeessa ja jalkapohjassa.

Hoidettavissa pois tehokkaalla frictionhieronnalla ja venyttelyllä. Tämän lihaksen venyttely omatoimisesti onnistuu paremmin.

Katso sivun alhaalla olevaa kuvaa ja siinä keskimmäinen jalka vaalean punaisella kipu alue....

3. Jos syynä on välilevyn pullistuma eli diskus prolapsi, niin jalassa tuntuu kansanomaisesti ilmaistuna kuin sen sisällä olisi ”vaijeri tiukalla” ja yskiminen ja aivastaminen yleensä sattuu. Jalan selin makuulla suorana ylös nostaminen on potilaalle kivuliasta.

Varpaille tai kantapäälle nousu ei tahdo onnistu riippuen missä välissä pullistuma on...

Triggerkipu potilaalla jalan suorana ylös nosto, yskiminen ja aivastaminen eivät aiheuta kipua.

Välilevypotilaalle on kevyestä alaselän, pakaran ja jalan hieronnasta yleensä apua - ympäröivä kipuspasmi helpottaa. Tämä vaiva korjaantuu suurimmalla osalla ajan kanssa.

Käytävä lääkärissä.

4. Jos kipujen taustalla on lonkkanivelen kuluma, niin lonkan sisä- ja ulkokierto hyvin kivuliaita. Tällöin kivut ovat aina nivustaipeen puolella, ei pakarassa tai lonkan ulkosivulla. Kuluma aiheuttaa myös etureiteen ja polveen säteileviä kipuja.

Lonkkanivelen leikkausta odottavalle on selvää hyötyä pakaran ja jalan lihaksiston hieronnasta sekä nivelkapselin manuaalisesti käsin tehtävästä venytyksestä. Hoito vähentää kipua merkittävästi useammaksi päiväksi.

5. Polyneuropatia aiheuttaa levossa öisin pohkeitten ja jalkaterien särkyä. Johtuu pääasiassa diabeteksesta tai liiasta alkoholin käytöstä.


Jatkuu....


Kuvassa pieni pakaralihas, jonka kovettumat aiheuttavat suurimman osan jalan ulkosivun jomotuksista ja säryistä

Vasemmalla näkyy pienenpakaralihaksen triggerkipu-alue sinisellä. Keskimmäisessä kuvassa näkyy piriformis lihaksen triggerkipu-alue punaisella. Oikella kuvassa tensor lihaksen triggerkipu-alue vihreällä. Näillä em alueilla saattaa tuntua myös puutumista. Oireet tulevat yleensä levossa päivällä tai yöllä ja häiritsevät nukkumista. Näitä ongelmia ei saada jumpalla ja venyttelemällä kuntoon. Vaatii varsin tehokasta friction hierontaan pyyheliinan tai kankaan läpi. Huomaa että polven ulkopuolinen leposärky voi johtua ulomman reisilihaksen triggeristä, jonka tyypillinen sijainti on merkitty punaisella X merkillä.